De ce este deficitul de calciu mai frecvent la femei?

Lipsa calciului din organism este un dezechlibru care afectează mai mult femeile decât bărbații, acestea fiind predispuse și apariției unor afecțiuni precum osteoporoza. Calciul se pierde foarte ușor din organism prin urină și transpirație, iar corpul uman nu îl poate produce singur.

Deficitul de calciu poate apărea în urma înaintării în vârstă, moment în care încep să aibă loc și procesele de slăbire a oaselor. La femei, acest proces este mai avansat și mai rapid deoarece ele se nasc cu oase mai mici și mai puțin dense decât ale bărbaților. De asemenea, studii recente au arătat că majoritatea femeilor primesc doar jumătate din doza zilnică recomandată de calciu, fie din cauza alimentației deficitare, fie pentru că organismul nu poate absorbi calciul din hrană.

Menopauza și în special menopauza prematură sunt unii dintre principalii factori declanșatori ai dezechilibrului de calciu. Scăderea nivelului de estrogen din organism, acțiune ce are loc încă din perioada de dinaintea menopauzei, cauzează și scăderea nivelului de calciu. Acest fapt duce la o slăbire rapidă a oaselor, dar și la afecțiuni musculare. Odată ce femeile se apropie de vârsta de mijloc și, în același timp, de menopauză, ele trebuie să consume zilnic o cantitate de calciu mai mare decât cea general recomandată.

În timpul sarcinii și în perioada de alăptare, nevoile nutriționale ale femeilor se schimbă. Lipsa de calciu este una dintre cele mai întâlnite deficiențe la femeile însărcinate, o parte din calciul pe care îl deține mama fiind transferat către făt.

Cum se manifestă deficitul de calciu la femei

Femeile sunt mult mai atente decât bărbații la modul în care arată, motiv pentru care acestea acordă o atenție sporită schimbărilor fizice neplăcute ce apar în cazul deficitului de calciu. Lipsa calciului din organism afectează atât pielea, cât și unghiile sau părul. Pielea devine uscată, aspră și îngroșată, unghiile se exfoliază ușor și devin foarte fragile. Părul care cade în cantități însemnate sau care se subțiază poate fi semnul unui deficit de calciu. De asemenea, ritmul de creștere a părului și a unghiilor încetinește.

Femeile care au lipsă de calciu suferă de tulburări menstruale datorate atât afectării funcțiilor organelor genitale, cât și tulburării funcției endocrine ale acestor organe. În aceste situații, femeile au sângerări mai abundente, care durează mai mult timp, iar durerile menstruale sunt accentuate.

Persoanele care suferă de deficit de calciu pot experimenta simptome precum senzații de amorțeală și furnicături la nivelul membrelor, contracții musculare necontrolate, dureri musculare și ale oaselor, dar și dureri de cap. În același timp, lipsa calciului cauzează stări de oboseală constante și insomnii.

Cum se tratează deficitul de calciu în cazul femeilor

Femeile între 25-50 de ani trebuie să aibă un aport zilnic de 1000 mg de calciu, în timp ce femeile trecute de 60 de ani au nevoie de 1500 mg. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, doza zilnică recomandată este cuprinsă între 1200 și 1500 mg de calciu.

Femeile care se află la menopauză trebuie să crească doza zilnică de calciu administrată până la 1500 mg. Deoarece estrogenul are un rol important în menținerea densității osoase, multor femei ce suferă de osteoporoză le sunt prescrise și tratamente hormonale, pe lângă suplimentele de calciu și vitamina D recomandate.

Menținerea valorilor optime ale calciului în organism se realizează printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, prin mișcarea fizică, dar și cu ajutorul suplimentelor ce conțin calciu și vitamina D. O alimentație bogată în calciu va cuprinde produse precum lactatele cu grăsimi scăzute (laptele, iaurtul, brânza), spanacul și varza, sardinele și somonul, broccoli, carnea slabă de pui sau de curcan, fasolea și portocalele.