Deficitul de calciu, factor de risc în apariția osteoporozei

Calciul este un element esențial în organismul uman, regăsindu-se în proporție de 99% în oase și dinți. Acesta îndeplinește o serie de funcții în corpul nostru, însă organismul nu îl poate produce singur. Deoarece pierdem calciu foarte ușor, prin urina, transpirație și prin procesele de creare a noilor celule, de-a lungul timpului pot apărea momente în care raportul de calciu din corp nu este suficient.

Deficitul de calciu este un dezechilibru electrolitic și este cauza unor afecțiuni precum tetania (contracții prelungite ale mușchilor mâinilor și picioarelor) și spasmofilia. Principala afecțiune dezvoltată de deficitul de calciu este osteoporoza, afecțiune întâlnită mai des la femei. În funcție de gravitatea sa, deficitul de calciu poate fi asimptomatic sau se poate manifesta printr-o serie de simptome mai mult sau mai puțin obișnuite. Diagnosticarea deficitului de calciu se realizează de obicei cu ajutorul analizelor de sânge.

Simptomele deficitului de calciu

Semnele pe care le transmite corpul atunci când suferă de deficit de calciu sunt, în foarte multe cazuri, ignorate sau nu sunt asociate cu această afecțiune. Hipocalcemia cronică poate fi o afecțiune care să nu se manifeste, în timp ce hipocalcemia acută poate cauza creșterea iritabilității musculare, fapt ce stă la baza unor simptome puternice ale afecțiunii.

Lipsa calciului din organism se poate observa prin fragilitatea unghiilor, asprimea pielii, lipsa apetitului, oboseala nejustificată, constipație, sângerările nazalre prelungite și creșterea frecvenței cardiace. De asemenea, persoanele care suferă de hipocalcemie vor observa că rănile li se vindecă mai greu, apar dureri intense de cap și tulburări de dinamică sexuală. Bolnavii pot raporta crize de astenie matinală, anxietate și stare persistentă de angoasă și pesimism.

Forme mai ușoare de iritabilitate musculară sunt paresteziile și senzațiile de amorțeală. Simptomele severe ale deficienței de calciu sunt pierderea memoriei, depresia, halucinațiile, spasmele musculare și amorțeli ale mâinilor, picioarelor și feței. În cazul femeilor apar dereglări ale ciclului menstrual, iar în cazul copiilor, rahitismul și tulburările de creștere.

Toate aceste simptome pot arăta lipsa calciului din organism și pot fi precursoare ale unor afecțiuni mult mai grave, precum osteoporoza.

Lipsa calciului și apariția osteoporozei

Pe lângă simptomele deficitului de calciu menționate mai înainte, putem adăuga fracturi ale oaselor în urma unei loviri ușoare. Fracturarea ușoară a oaselor este semn al diminuării densității osoase, alături de dureri osoase, scăderea forței de a prinde și durerile musculare. Cu toate acestea, cele mai comune simptome timpurii ale osteoporozei sunt fracturile.

Osteoporoza este o afecțiune prin care densitatea și calitatea oaselor sunt reduse. Odată ce oasele devin tot mai poroase și mai fragile, riscul de fractură crește substanțial. Pierderea substanței osoase se realizează fără simptome, fiind un proces de durată care, de multe ori, nu prezintă semne până la prima fractură.

De la naștere și până la atingerea maturității, oasele din corpul uman se dezvoltă și se întăresc, ajungând să aibă cea mai mare densitate în jurul vârstei de 20 de ani – în acea perioadă se atinge masa osoasă maximă. Odată cu înaintarea în vârstă, o parte dintre celulele osoase încep să dizolve matricea osoasă printr-un proces de resorbție, în timp ce noi celule osoase se formează. Pentru oamenii care suferă de osteoporoză, pierderea osoasă este mai semnificativă decât producerea noilor celule, motiv pentru care oasele devin poroase, fragile și predispuse fracturilor.

Osteoporoza este catalogata ca fiind o afectiune agravata de deficitul de calciu, acest mineral fiind implicat in procesul de mineralizare osoasă. Lipsa calciului și a vitaminei D din organism va duce la slăbirea oaselor și, implicit, la apariția osteoporozei. Un plan de tratare a osteoporozei trebuie să conțină calciu și vitamina D3, administrate atât prin alimentația sănătoasă, cât și prin suplimente.