Factori de risc
Amorţeala feţei şi a membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea, tetania (contracţii prelungite ale muşchilor mâinii sau piciorului), spasmul respirator şi tulburările de memorie sunt semne ale nivelului scăzut de calciu.
Formarea de ţesut osos nou, în timpul procesului permanent de remodelare osoasă, nu se poate face fără aport de calciu. Oasele acţionează ca un rezervor pentru două minerale – calciu şi fosfor. Aveţi nevoie de un nivel constant de calciu în sânge, din moment ce multe dintre organe sunt dependente de calciu – inima, muşchii, sistemul nervos. Atunci când aceste organe necesită calciu, ele îl vor asimila din depozitul mineral din oase. În timp, pe măsură ce acest depozit se epuizează, oasele vor deveni mai subţiri şi mai fragile.
Deficitul de calciu reprezintă un factor de risc în apariţia osteoporozei.
Alţi factori de risc pentru apariţia osteoporozei sunt: dezechilibrele hormonale, deficienţa de estrogen, sedentarismul, afecţiunile tiroidiene, fumatul etc.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică osoasă, caraterizată de slăbirea densității oaselor. Odată cu scăderea densității oaselor, acestea devin mai fragile și predispuse fracturării bruște. De multe ori, osteoporoza nu este diagnosticată până se produce o fractură, deoarece nu sunt semne de avertizare a acesteia.

Celulele aflate în compoziția oaselor au capacitatea de a le construi, dar și de a le descompune pe acestea. Cu cât concentrația de calciu este mai mare, cu atât osul este mai puternic. Între 20 și 35 de ani, osul are cea mai mare rezistență, după care procesul de distrugere a celulelor osoase (osteoliza) se accentuează.

Riscul de fractură osteoporotică depinde de sex și vârstă. Incidența fracturilor vertebrale și a celor de la nivelul articulațiilor pumnului este maximă la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, în timp ce incidența fracturilor de șold crește semntificativ după vârsta de 75 de ani. În decursul vieții, bărbații au 6% risc de fractură de șold, iar femeile 17%.

Ușurarea tramei proteice osoase este un fenomen natural, denumit osteopenie fiziologică și are legătură cu îmbătrânirea scheletului. Osteoporoza este o exagerare a acestui proces, cauzată de un dezechilibru între activitatea celulelor care asigură formarea țesutului osos și cea a celor care lucrează la distrugerea acestuia. Osul își menține același volum, însă devine mai puțin dens.

 

 

Prevenirea osteoporozei

Prevenirea osteoporozei se poate face în primul rând prin adoptarea unui regim alimentar sănătos, bogat în alimente ce conțin vitamina D, vitamina K și Calciu. De asemenea, este necesar aportul de fosfor, vitamina C, magneziu, zinc, fluor și fier. Pentru a avea un comportament alimentar sănătos și eficient în prevenirea osteoporozei, aportul de calciu trebuie să fie de 1000-1200 mg calciu și 400-800 UI vitamina D pe zi.

Exercițiile fizice sunt esențiale în menținerea sănătății oaselor și în același timp scad riscul căderilor prin îmbunătățirea echilibrului. Alergatul, plimbările, dansul și antrenamentele cu greutăți stimulează oasele mai mult decât alte sporturi. Greutățile adăugate la picioare pe durata exercițiilor încurajează formarea osoasă.

Nicotina inhibă efectul protectiv al estrogenului asupra oaselor, iar femeile care fumează ajung de multe ori mai devreme la menopauză. Acest fapt grăbește și apariția osteoporozei. Așadar, renunțarea la fumat nu este un act util doar pentru inimă sau plămâni, ci și pentru oase. Reducerea cantității de alcool consumate joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea osteoporozei, alături de diminuarea consumului de sare, a sucurilor acidulate și a cofeinei.

Diagnosticul osteoporozei

Modalitățile de diagnosticare a osteoporozei include examenul fizic inițial, raze X pentru detectarea problemelor scheletice, teste de laborator care arată informații despre procesul de metabolizare al pierderii și formării oaselor, dar și teste de densitate osoasă.

 

Înainte de efectuarea testelor de diagnosticare a osteoporozei, medicul va înregistra informații despre istoricul medical și stilul de viață al pacientului. Printre informațiile ce sunt necesare includem informații despre posibilele fracturi anterioare, istoricul medical al fanmiliei, istoricul medical personal, aportul general de calciu și vitamina D, nivelul activității fizice și istoricul ciclului menstrual în cazul femeilor.

Afecțiunea poate fi recunoscută după simptome precum:
• Durere intensă sau bruscă aparută la nivelul coloanei vertebrale
• Fracturi ce pot surveni la un traumatism minim
• Pierdere progresivă în înălțime
• Postură încovoiată
• Pierdere de substanță osoasă la nivelul maxilarului

Cum se tratează osteoporoza?

Tratamentul osteoporozei are ca scop refacerea masei osoase deficitare, îmbunătățirea arhitecturii osului, creșterea rezistenței osului și ameliorarea durerii.

Exercițiile fizice și de întărire a musculaturii scheletice trebuie efectuate cu grijă, deoarece există o serie de exerciții ce pot răni oasele deja slăbite. În cazul pacienților cu vârsta de peste 40 de ani, care prezintă și alte afecțiuni precum cele de inimă, obezitate, diabet și hipertensiune, exercițiile trebuie să fie recomandate de medic.

Reducerea consumului de sare este un factor care ajută la prevenirea, dar și la tratarea osteoporozei. În cazul persoanelor cu tensiune arterială crescută, aportul mare de sodiu are legatură cu pierderea de masă osoasă. De asemenea, sarea crește cantitatea de calciu care este eliminată prin urină și transpirație.

Sucurile acidulate, în special cola, duc la un risc crescut al subțierii osului. Acestea conțin fosfor, iar aportul de fosfor trebuie să fie echilibrat cu cel de calciu pentru a nu apărea probleme. Și cofeina interferează cu absorbția calciului. Pentru persoanele care au un nivel bun al calciului în organism, o ceașcă de cafea pe zi nu ar trebui să le creeze probleme. Excesul de alcool este interzis, acesta reducând nivelul de hormoni precum estrogenul, important pentru regenerarea osoasă.

Cine este vizat

Femeile sunt principalele predispuse să aibă această afecțiune. Potrivit unei statistici a Fundației Internaționale de Osteoporoză, 1 din 3 femei din România cu vârsta de peste 55 de ani suferă de osteoporoză. În ultimii ani, medicii au sesizat și o creștere a numărului bărbaților care prezintă forme incipiente ale bolii.

Factori precum fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul conduc la apariția acestei afecțiuni. O alimentație săracă în calciu și vitamina D contribuie la slăbirea densității oaselor, iar în cazul femeilor și menopauza are un rol în pierderea osoasă.