Simptomele deficitului de calciu

Unul dintre principalele simptome ale deficitului de calciu sunt crampele musculare: dureri în zona coapselor, a brațelor și axilelor, ceea ce face deplasarea dificilă. Și crampele premenstruale severe pot fi simptome ale hipocalcemiei. Forme mai ușoare de iritabilitate musculară sunt senzațiile de amorțeală ale mâinilor, degetelor, picioarelor și feței.

Lipsa calciului din organism se poate observa prin fragilitatea unghiilor, asprimea pielii, lipsa apetitului, oboseala nejustificată, constipație, sângerările nazalre prelungite și creșterea frecvenței cardiace. De asemenea, persoanele care suferă de hipocalcemie vor observa că rănile li se vindecă mai greu, apar dureri intense de cap și tulburări de dinamică sexuală. Bolnavii pot raporta crize de astenie matinală, anxietate și stare persistentă de angoasă și pesimism.

Simptomele severe ale deficienței de calciu sunt pierderea memoriei, depresia, halucinațiile, spasmele musculare. În cazul femeilor apar dereglări ale ciclului menstrual, iar în cazul copiilor, rahitismul și tulburările de creștere, dar și dezvoltarea incorectă a danturii. De asemenea, apariția târzie a semnelor pubertății poate semnala un deficit de calciu în cazul adolescenților. În multe cazuri, lipsa consumului adecvat de calciu în dieta zilnică îi poate face pe cei afectați să sufere de insomnie sau să nu se poată odihni, chiar dacă dorm suficient.

La frig, persoanele care suferă de deficit de calciu prezintă fenomene vasomotorii. Scăderea temperaturii mâinilor și a picioarelor se face extrem de rapid, degetele se învinețesc, iar pielea capătă un aspect marmorat. Când intră într-o încăpere încălzită apar senzațiile de furnicături și amorțeli, chiar și spasme musculare ale extremităților, spasm al buzelor sau spasm ocular.

Printre efectele deficitului de calciu în organism, putem menționa durerile și sensibilitatea osoasă, durerile puternice de spate, durerile de gât, dar și pierderea în înălțime și curbarea anormală a coloanei vertebrale, ceea ce duce la o postură încovoiată. Hipocalcemia stă la baza apariției osteoporozei, una dintre cele mai comune boli metabolice ale oaselor. Scăderea densității osoase este unul dintre cele mai importante efecte ale lipsei calciului, cauzată de afectarea procesului de mineralizare a matricei osoase. Oasele devin poroase, fragile și predispuse fracturării bruște, chiar și în cazul unei loviri minore.

Menținerea unui nivel optim al calciului în organism se realizează printr-un stil de viață sănătos, ce cuprinde atât o alimentație echilibrată, cât și mișcare fizică zilnică și administrarea unor suplimente nutritive.

Hipocalcemia cronică moderată poate fi asimptomatică, însă hipocalcemia acută cauzează creșterea iritabilității musculare, fapt ce stă la baza unor simptome puternice ale afecțiunii. Diagnosticarea deficitului de calciu se realizează de obicei cu ajutorul analizelor de sânge.